Vláknina pod lupou: 3 vlastnosti vlákniny, ktoré podporia chudnutie

Na začiatku nového roka si mnoho ľudí dáva predsavzatia. Medzi najčastejšie patrí chudnutie, úprava hmotnosti, vyformovanie postavy a zdravá strava. Ale ako začať s chudnutím tak, aby bolo zdravé a udržateľné?
Nehľadaj zázračné tabletky na chudnutie vďaka ktorým schudneš bez úsilia. A neexistuje ani žiadna zázračná diéta. Pravdou je, že bez úsilia to nikdy nejde a platí základné pravidlo - výdaj energie musí byť väčší ako jej príjem. V tvojom úsilí schudnúť ti ale môže pomôcť vláknina a jej prirodzené vlastnosti. Vďaka nim podporíš chudnutie a zároveň zabezpečíš skvelé fungovanie tela.

Tri vlastnosti vlákniny, ktoré ti pomôžu pri chudnutí

Vláknina je dôležitá pre celkové zdravie nášho čreva a tým aj pre celkové zdravie nášho tela. Ak sa chceš dočítať viac o tom, čo to vlastne vláknina je, aké druhy poznáme a koľko by si jej mal denne skonzumovať človek, ktorý chce byť zdravý, odporúčame ti tento blog. Poďme sa teraz ale pozrieť na to, ktoré vlastnosti vlákniny ti pomôžu pri chudnutí a ako ich najlepšie využiť vo svoj prospech.

 

1. Vláknina spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a vytvára pocit sýtosti

Aby si podporil prirodzené sýtiace vlastnosti vlákniny, je vhodné konzumovať ju pred jedlom. Ideálne je, ak svoje jedlo začneš porciou zeleniny alebo zeleninového šalátu. Vláknina po prechode do tenkého čreva vstrebáva vodu a zväčšuje objem skonzumovanej stravy. Výsledkom je, že vydržíš dlhšie sýty a pocit hladu sa dostavuje neskôr. Tým si dokážeš znížiť denný kalorický príjem.

Ak užívaš vlákninu v podobe výživových doplnkov, uži ju 15 - 30 minút pred jedlom. Aj v prípade výživového doplnku si vyberaj vlákninu, ktorá je pestrá a zložená z viacerých druhov rozpustnej vlákniny. Napríklad ako náš ORIN Fiber, výživový doplnok, ktorý kombinuje dva druhy rozpustnej vlákniny a ďalšie látky vyživujúce črevo a slúžiace ako potrava pre tvoj črevný mikrobióm. 

 

2. Vláknina znižuje aktivitu niektorých enzýmov a viaže žlčové kyseliny

Znižovaním aktivity enzýmov v tenkom čreve je ovplyvnený rozklad sacharidov v našom tele. Takto sa zo škrobu, ktorý je obsiahnutý v zemiakoch, ryži, cestovinách a v iných súčastiach našej stravy, dostane do nášho tela menej glukózy. Glukóza je základným zdrojom energie v našom tele, menej glukózy teda znamená menej energie, ktorú sme zo stravy prijali.

Navyše,  vláknina na seba viaže žlčové kyseliny, ktorých úlohou je rozkladať tuky. Týmto spôsobom znižuje rozklad tukov a môže mať vplyv na pokles hladiny cholesterolu v krvi.

 

3. Vláknina tvorí prekážku pre vstrebávanie glukózy

Skonzumovaná vláknina vytvára v tenkom čreve lepkavé pletivo, ktoré je prekážkou pre glukózu na ceste do krvného obehu. A znovu platí základné pravidlo, že čím menej glukózy prejde do krv, tým menej energie zo stravy prijmeme. To, že menší kalorický príjem prospieva redukcii hmotnosti, asi opakovať nemusíme.

 

Vláknina a jej význam pre športovcov

Mimoriadny význam má konzumácia vlákniny pre športovcov a pre všetkých, ktorí konzumujú zvýšené množstvo bielkovín. Keď sa vláknina v nezmenenej podobe dostane do hrubého čreva, stane sa potravou pre priateľské baktérie obývajúce túto časť našej tráviacej sústavy. Strava bohatá na proteíny (bielkoviny) naopak podporuje rast hnilobných baktérií, čím sa zvyšuje riziko vzniku zápalov a rôznych civilizačných ochorení. Naproti tomu vláknina podporuje množenie priateľských baktérií a vytvára v hrubom čreve priaznivé prostredie, ktoré potláča rast hnilobných baktérií spôsobený zvýšenou konzumáciou proteínov.

 

Rekapitulácia na záver:

Vláknina nie je zázračný recept na chudnutie, no môže ti pomôcť v tvojom úsilí schudnúť. Ak aj tvojim cieľom nie je redukcia hmotnosti, určite oceníš jej prínos pre udržanie zdravej hmotnosti a správne fungovanie tela. Zaraď do svojho jedálnička dostatok vlákniny a telo sa ti odmení. Budeš mať dostatok energie, lepšiu imunitu a množstvo ďalších zdravotných benefitov.

Autor: Peter Vanka, zakladateľ spoločnosti Orin

vlaknina chudnutie web