Toto sa deje s tvojím telom po pôrode

Ženské telo si po pôrode prechádza mnohými zmenami, ktoré môžu spôsobovať fyzické aj psychické problémy, čo môže ovplyvňovať zdravie aj pohodu mamičky. V článku sa dozvieš, aké najčastejšie problémy sprevádzajú šestonedelie a čo ti môže pomôcť.

🔉Audio verzia článku:

Obsah článku:

Popôrodná depresia

Popôrodná depresia je vážny zdravotný stav, ktorý postihuje mnoho žien po pôrode. Hoci je bežné cítiť sa unavená a emocionálne vyčerpaná v tomto náročnom období, popôrodná depresia je niečo viac než len "popôrodný blues." Popôrodnú depresiu ovplyvňujú tieto faktory:

👉 Hormonálne zmeny: Po pôrode dochádza k prudkému poklesu hormónov estrogénu a progesterónu, čo môže ovplyvniť náladu.
👉 Fyzické vyčerpanie: Starostlivosť o novorodenca je fyzicky náročná a nedostatok spánku môže zhoršiť emocionálnu pohodu.
👉 Emocionálny stres: Starostlivosť o dieťa, zmeny v živote a vzťahoch, ako aj tlak zo spoločnosti môžu prispieť k pocitom úzkosti a bezmocnosti.

Prejavovať sa môže smútkom a plačlivosťou, nedostatkom energie, poruchami spánku či stratou chuti do jedla a neschopnosťou radovať sa. V takýchto situáciách dokážu pomôcť konzultácie s odborníkom, stretnutia s inými matkami, ktoré prežívajú podobné problémy, no najviac podpora zo strany blízkych a otvorená komunikácia o svojich pocitoch.

 

Fyzická únava a slabosť

Únava po pôrode je bežným problémom, ktorému čelí väčšina nových matiek. Starostlivosť o novorodenca, fyzické zmeny a hormonálne výkyvy môžu viesť k extrémnej únave a vyčerpaniu. Novorodenci často vyžadujú kŕmenie a starostlivosť aj počas noci, čo je pre telo matky náročné a narúša jej spánkový režim. Po pôrode tiež klesá hladina estrogénu a progesterónu, čo ovplyvňuje náladu aj energiu.

Na popôrodnú únavu ti môže pomôcť zdieľanie nočných povinností s novorodencom so svojím partnerom, ako aj vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály, dostatočný pitný režim a doplnky výživy, ktoré tvojmu telu po pôrode dodajú potrebné živiny.

 

Problémy s dojčením

Dojčenie je krásny spôsob budovania vzťahu medzi matkou a dieťaťkom, avšak niekedy môže byť náročné. Prvým dôvodom je to, že dieťa a matka nie sú hneď po pôrode v blízkom kontakte, čo vedie k tomu, že sa dieťa nechce prisať. Ďalším dôvodom je používanie fliaš, ktoré bábätku dodávajú silný prúd materského mlieka, čo zapríčiňuje to, že sa dieťa odmieta prisať sa k prsníku, ktorý mu neposkytuje také množstvo. Tieto problémy je potrebné konzultovať s laktačnou poradkyňou. Pomôcť môže aj striedanie polôh pri dojčení a užívanie rôznych doplnkov výživy ako sú bylinné čaje, ktoré podporujú tvorbu mlieka. Viac sa o problémoch s dojčením dočítaš v tomto článku.

 

Vypadávanie vlasov po pôrode

Vypadávanie vlasov po pôrode je bežným javom, ktorý postihuje až 90% matiek. Hormonálne zmeny, fyzické vyčerpanie a stres môžu spôsobiť značné vypadávanie vlasov. Vypadávanie vlasov po pôrode je zvyčajne dočasné. Väčšina žien zaznamená zvýšené vypadávanie vlasov približne 2 až 4 mesiace po pôrode. Tento stav môže trvať niekoľko mesiacov, zvyčajne do 6 až 12 mesiacov po pôrode. Počas tohto obdobia ženy dokážu stratiť až 30% svojich pôvodných vlasov. Vlasy, ktoré úplne nevypadnú, nemajú dobrú kvalitu, sú suché a lámu sa. Najneskôr rok po pôrode sa vlasy začnú dávať opäť do normálneho rastového cyklu a získavajú svoju hustotu. 

Príčiny vypadávania vlasov po pôrode sú:

👉 Hormonálne zmeny: Počas tehotenstva telo produkuje veľké množstvo estrogénu, ktorý predlžuje rastovú fázu vlasov. Po pôrode hladina estrogénu prudko klesá, čo môže spôsobiť, že vlasy začnú vypadávať.
👉 Nedostatok spánku: Starostlivosť o novorodenca môže viesť k poruchám spánku, ako aj k problémom so zdravím vlasov.
👉 Stres: Fyzický aj emocionálny stres negatívne vplýva na organizmus matky, čo ovplyvňuje aj kvalitu vlasov.

Pomôcť v tomto prípade môže vyvážená strava bohatá na bielkoviny, vitamíny skupiny B, zinok a železo, ktoré podporujú zdravý rast vlasov. ORIN MAMA collagen okrem kolagénu obsahuje komplex vitamínov B skupiny, kyselinu listovú a vitamín C. Toto zloženie je vhodné na podporu rastu vlasov, regeneráciu pokožky a nechtov po pôrode. ORIN MAMA collagen je jeden z mála produktov na trhu, ktorého zloženie je vhodné pre matku aj dieťatko.

 

Bolesti po pôrode

U každej ženy po pôrode pretrvávajú rôzne druhy bolesti, najmä v oblasti rodidiel a prsníkov, ako aj silné bolesti hlavy, bolesti kĺbov a chrbtice. Je to prirodzené. Pôrod je pre ženské telo doslova maratónom, z ktorého sa telo dostáva aj niekoľko mesiacov.

👉 Bolesti hlavy: Môžu byť spôsobené negatívnym účinkom epidurálnej analgézie, pri čom môže pomôcť dostatočný odpočinok a relaxácia.
👉 Bolesť prsníkov po pôrode: Môže byť  zapríčinená tvorbou mlieka. Ak sú prsníky tvrdé a naliate, môže pomôcť masáž alebo horúca sprcha.
👉 Bolesti kĺbov a chrbtice: Tieto problémy môžu byť spôsobené rôznymi faktormi vrátane fyzických zmien, hormonálnych výkyvov a zvýšenej námahy, ktorú si vyžaduje starostlivosť o novorodenca ako aj to, že telo ženy sa 9 mesiacov menilo a potrebuje sa dostať naspäť do normálu.

Na bolesti chrbtice a svalov môže pomôcť jemné cvičenie, ktoré posilňuje svaly. Dôležitá je tiež výživa, pretože ženské telo v tomto období potrebuje dostatok vitamínov a minerálov. Pomôcť môžu doplnky výživy s obsahom kolagénu. ORIN MAMA collagen obsahuje 2500 mg kolagénu, čo je bezpečné množstvo pre telo matky aj telo dieťaťa. Spolu s vitamínmi skupiny B pomáha matke rýchlejšie sa zotaviť z popôrodných bolestí a dostať sa do normálu.

 

Záver

Ženské telo sa po pôrode prirodzene mení a prechádza veľkými zmenami, ktoré môžu spôsobovať fyzické aj psychické problémy. K emocionálnym problémom po pôrode patrí popôrodná depresia zapríčinená hormonálnymi zmenami, fyzickým vyčerpaním a emocionálnym stresom. V tomto období je dôležitá komunikácia a podpora zo strany rodiny. Ďalší problém, ktorý sa môže po pôrode vyskytnúť sú komplikácie s dojčením, kedy sa dieťa nechce prisať alebo matka nemá dostatok mlieka. Prospešné môžu byť bylinné čaje a odborná pomoc laktačnej poradkyne. Vypadávanie vlasov trápi takmer každú ženu po pôrode a môže trvať až jeden rok. Na zmiernenie týchto problémov sú vhodné doplnky výživy s obsahom kolagénu. Ženské telo je po pôrode vyčerpané a ubolené čo sa môže prejaviť bolesťami hlavy, bolesťou prsníkov alebo bolesťou chrbtice po pôrode, ktorú je možné riešiť doplnkami výživy s obsahom účinných zložiek potrebných pre telo matky aj dieťaťa.