Skorocel - liečivá bylinka s mnohými účinkami

Skorocel je jedna z najstarších a najvšestrannejších liečivých rastlín, ktorá sa od nepamäti využíva v ľudovom liečiteľstve. Táto nenápadná bylinka, ktorá bežne rastie na lúkach alebo v záhradách má liečivé vlastnosti, ktoré už stáročia využívali naši predkovia pri problémoch s dýchacími cestami, poraneniach či tráviacich ťažkostiach. V článku si prezradíme aké rôzne druhy skorocelu poznáme, aké sú účinky skorocelu na zdravie, ako aj domáce recepty so skorocelom.

🔉Audio verzia článku:

Obsah článku:

Druhy skorocelu a účinky

👉 Skorocel kopijovitý (Plantago lanceolata)

Skorocel kopijovitý je najrozšírenejším druhom skorocelu. Má úzke, kopijovité listy dlhé asi 10-30 cm, vysoké stonky a drobné kvety. Tento druh je známy svojimi protizápalovými a hojivými účinkami, pri liečbe dýchacích ciest a kožných problémov. V ľudovom liečiteľstve sa využíva najmä pri kašli, zápale priedušiek, astme a bronchitíde. Skorocel kopijovitý kvitne od mája do októbra.

👉 Skorocel väčší (Plantago major)

Tento druh skorocelu je charakteristický svojimi širokými, oválnymi listami. Je výborný na liečbu rán a kožných problémov. Obsahuje látky podporujúce hojenie popálenín a zmierňujúce zápaly. Skorocel väčší kvitne od júna do septembra.

👉 Skorocel indický (Plantago ovata)

Skorocel indický, známy aj ako psyllium, ktorý vďaka svojim semenám patrí medzi populárne zdroje vlákniny. Používa sa hlavne na podporu trávenia, pri zápchach, hnačkách či syndróme dráždivého čreva. Zohráva dôležitú úlohu aj pri znížení LDL cholesterolu a jeho užívanie pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch druhov, ktoré rastú vo voľnej prírode, sa pestuje cielene, no ako už jeho názov napovedá ide o rastlinu pochádzajúcu z Indie, ktorá sa na Slovensku pestuje len výnimočne.

Ako zbierať a sušiť skorocel

Skorocel je najlepšie zbierať od mája do septembra. Zbierajú sa hlavne listy, ktoré by mali byť zdravé a nepoškodené. Skorocel je bylinka, ktorá rastie naozaj všade a často práve pri cestách. Preto je pri zbere je dôležité vybrať čisté oblasti, vzdialené od ciest.

Správne sušenie skorocelu je kľúčové pre zachovanie jeho liečivých vlastností. Listy je potrebné sušiť v tieni na vzdušnom mieste pri teplote do 40°C. Správne usušené listy si zachovajú svoju zelenú farbu a charakteristickú vôňu. Usušený skorocel sa skladuje v uzavretých nádobách na tmavom a suchom mieste.

Použitie skorocelu v ľudovom liečiteľstve

Skorocel má dlhú históriu použitia v ľudovom liečiteľstve po celom svete. Tradične sa používa vo forme čajov, obkladov, sirupov, mastí alebo tinktúr. V niektorých kultúrach mu pripisovali doslova magickú moc. Veriaci verili v to, že jeho nosenie v topánke prináša šťastie a ochranu na cestách. V niektorých kultúrach sa zas skorocel využíval pri magických obradoch, ktoré mali pomôcť získať lásku.

👉 Skorocelový čaj

Čaj zo skorocelu sa v ľudovom liečiteľstve využíva pri problémoch s trávením, dýchacími cestami a kašli. Pripravuje sa zaliatím 1-2 čajových lyžičiek sušených listov skorocelu vriacou vodou, ktoré sa nechajú lúhovať zhruba 10-15 minút. Skorocelový čaj je dobré piť 2-3x denne. Pri problémoch s dýchacími cestami sa odporúča piť ho teplý, pri tráviacich ťažkostiach vlažný až studený.

👉 Skorocel ako obklad

Čerstvé listy skorocelu slúžia ako obklad pri liečení rán, popálenín, uštipnutiach hmyzom a iných kožných problémoch. Listy je potrebné jemne pomliaždiť, aby sa uvoľnili účinné látky, priložiť na postihnuté miesto a prekryť gázou. Skorocelový obklad nechaj pôsobiť aspoň 20 minút.

👉 Skorocelová masť

Skorocelová masť má silné antiseptické a hojivé účinky. Využíva sa na liečbu zle sa hojacich a zapálených rán, liečbu akné, drobné ranky, zapálené žily a na jazvy. Jej príprava je jednoduchá a rýchlo si ju pripravíš aj doma. Pri dobrom uskladnení ti vydrží niekoľko mesiacov. Budeš na ňu potrebovať 50 gramov čerstvých skorocelových listov a 100 gramov masti, kokosového oleja alebo iného tuku. Listy je potrebné dobre umyť a jemne nasekať nožom. Roztop masť a pridaj do nej nasekané listy. Zmes var asi 5 minút, potom ju odstav a nechaj vychladnúť do ďalšieho dňa. Potom ju opäť jemne prihrej, pretlač cez gázu a ulož do čistých pohárov z tmavého skla. Skorocelovú masť skladuj na chladnom mieste, najlepšie v chladničke. V prípade poranenia masť aplikuj 3-4x denne na postihnuté miesto.

👉 Skorocelový sirup a tinktúry

Tinktúra zo skorocelu sa používa vnútorne i na vonkajšie použitie pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Na prípravu domácej tinktúry budeš potrebovať pohár naplnený listami skorocelu a aspoň 40% alkohol. Zmes nechaj lúhovať na tmavom mieste aspoň 2-3 týždne, občas ju premiešaj a nakoniec sceď.

Pri vnútornom použití sa užíva 10-15 kvapiek, ktoré rozriediš v malom množstve vody aspoň 3x denne. Pri kožných problémoch sa aplikuje neriedená tinktúra priamo na poranené miesto vatovým tampónom. Skorocel je perfektný aj na vyrážky a liečbu hnisavých ekzémov. Stačí aplikovať niekoľko kvapiek neriedenej tinktúry na poranené miesto, ktoré sa rýchlo zacelí a nevytvoria sa zbytočné jazvy. Skorocelová tinktúra je tiež účinná ako kloktadlo, pri bolestiach a zápaloch hrdla.

Sirup zo skorocelu je populárny najmä pri liečbe kašľa a dýchacích problémov. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a správne skladovaný sirup vydrží niekoľko mesiacov. Nakrájané listy skorocelu zalej vodou, pridaj cukor a pomaly dus, zmes sa však nesmie variť. Do teplej zmesi pridaj med, sceď ju cez plátno a prelej do tmavej fľaše. Sirup je potrebné skladovať v chladničke. Užívaj po lyžičkách.

Záver

Skorocel je naozaj všestranná liečivá bylinka bohatá na históriu, ktorá má potenciál aj v modernej medicíne a doplnkoch výživy. Je bohatý na vitamíny A, C, K, kyseliny, triesloviny, enzýmy či vápnik. Pomáha pri kašli, tráviacich ťažkostiach, akné, zle sa hojacich ranách či na rýchle upokojenie poraneného miesta. Možno ani nevieš, že táto bylinka rastie v tvojej záhrade alebo v okolí. Za pár eur si z nej doma pripravíš skorocelový sirup, tinktúru či masť. Preto sa pri najbližšej prechádzke v prírode poobzeraj či nezahliadneš  Skorocel kopijovitý alebo Skorocel väčší a pridaj ho do svojej domácej lekárničky.