Probiotiká, prebiotiká a postbiotiká – kráľovské trio pre zdravé trávenie

Určite ste sa už stretli s tým, že vám lekár odporučil užívať probiotiká, hlavne ak vám predpisoval antibiotickú liečbu. Počuli ste už ale o tom, že existujú aj prebiotiká a postbiotiká? V čom sa líšia od probiotík a kedy by ste po nich mali siahnuť? Ponorte sa s nami do tajov mikroorganizmov žijúcich v našom tele a zistite, ako môžu ovplyvniť vaše zdravie a kvalitu života.

 

Ako súvisia probiotiká s dlhovekosťou?

Začiatkom 20. storočia sa lekári začali zaoberať starnutím. Neskorší nositeľ Nobelovej ceny a otec imunológie Ilija Mečnikov propagoval ako podporu dlhovekosti konzumáciu mliečnych kultúr obsahujúcich prospešné mikróby. Všimol si, že Bulhari žijúci na vidieku, ktorí konzumovali kyslé mlieko obsahujúce probiotické baktérie, sa dožívali vyššieho veku ako bohatší Európania.

Neskôr vedci pri štúdiu oblastí, kde sa ľudia dožívali vyššieho priemerného veku, ako je Sardínia, Okinawa (Japonsko), Loma Linda (Kalifornia, USA), ale tiež Kostarika a Grécko, dospeli k záveru, že jedna z deviatich príčin ich dlhovekosti je strava obsahujúca dostatok vlákniny  v podobe zeleniny a strukovín. Vláknina je zdrojom výživy pre baktérie osídlujúce naše črevá.

Dnes už vieme, že stav nášho črevného mikrobiómiu ovplyvňuje celkové zdravie človeka a tiež dlhovekosť. Rovnako tak vieme, ako priateľské mikróby obývajúce naše črevá podporiť tak, aby pracovali v náš prospech a nie proti nám.

Kráľovským triom na podporu črevného mikrobiómu je kombinácia probiotík, prebiotík a postbiotík.

 PROBIOTIKA, PREBIOTIKA, POSTBIOTIKA

 

Čo sú to probiotiká?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré pri konzumácii v primeranom množstve kolonizujú črevá, podporujú rovnováhu črevnej mikroflóry a potláčajú rast pre naše telo nepriateľských baktérií. Konzumáciou probiotík dodávame do čreva dávku mikroorganizmov, ktoré sú prospešné pre naše zdravie, pomáhajú dobrému tráveniu, imunite a celkovému črevnému zdraviu.

Na množstvo priateľských mikroorganizmov prospešných pre naše črevo vplýva mnoho faktorov - kvalita prijímanej stravy, zápaly prebiehajúce v čreve, ale napríklad aj množstvo bielkovín, ktoré prijímame. Pri zvýšenej konzumácii bielkovín dochádza k premnoženiu hnilobných baktérií, ktoré môžu v našom tele spôsobovať zápaly. Rovnováhu mikroorganizmov výrazne ovplyvňuje napríklad aj užívanie antibiotík, ktoré síce liečia zápaly, ale zároveň dokážu výrazne zdecimovať množstvo priateľských baktérií v našich črevách.

Aké probiotiká sú skutočne účinné?

Na účinnosť probiotík má veľký vplyv nielen množstvo obsiahnutých probiotických kmeňov, ale aj forma, akou sú tieto probiotické kmene spracované. V žalúdku je prirodzene kyslé prostredie, ktoré veľmi nepriaznivo vplýva na mikroorganizmy obsiahnuté v probiotikách a dokáže ich do veľkej miery usmrtiť. Do čreva, kam potrebujeme probiotiká dopraviť,  sa tak môže dostať len minimálne množstvo priaznivých mikroorganizmov.

Aby sme dokázali mikroorganizmy dopraviť až do čreva, musia byť technologicky spracované tak, aby prežili cestu tráviacim traktom, predovšetkým kyslé prostredie v žalúdku, a dostali sa až na miesto určenia, do čreva. Aby sme to zabezpečili, používame mikroenkapsulované probiotiká - probiotiká zabalené v mikročasticiach, ktoré prežijú prechod tráviacim traktom a odolajú aj kyslému prostrediu v žalúdku.

Probiotiká ORIN PROBIO+ obsahujú 10 osvedčených probiotických kmeňov a až 20 miliárd živých baktérií v dennej dávke, spolu s prebiotickou vlákninou s obsahom beta glukánov na podporu imunitného systému človeka. Redukujú nafukovanie a plynatosť, pomáhajú pri problémoch s trávením, podporujú imunitu a sú vhodné aj pri užívaní antibiotík.

 

Čo sú to prebiotiká?

Prebiotikami nazývame živiny, ktoré nedokáže naše telo spracovať, no sú zdrojom potravy pre prospešné črevné baktérie. Ide najmä o rôzne typy vláknin. Výskum ukazuje, že prebiotické vlákniny podporujú rast a aktivitu prospešných baktérií v našich črevách a tým podporujú zdravie a dlhovekosť.

Doplnok výživy Vláknina ORIN Fiber je kombináciou dvoch veľmi dobre preskúmaných vláknin, s množstvom klinických štúdií, a ďalších látok, ktoré podporujú správne fungovanie čriev.

 

Čo sú to postbiotiká?

Postbiotiká sú neživé mikroorganizmy alebo látky produkované mikroorganizmami počas fermentácie (kvasenia). Medzi najznámejšie postbiotiká patria mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA), mastné kyseliny so stredným reťazcom (MSFA) alebo neživé baktérie, prípadne ich časti. Výskum naznačuje, že postbiotiká majú zdravotné účinky ako probiotiká, vrátane zlepšenia celkového zdravia čriev a posilnenia imunitného systému. ORIN Mikrobióm je unikátny produkt obsahujúci kombináciu postbiotík a  mikrovlákniny z 36 druhov fermentovaného ovocia a zeleniny, z ktorej sa v našich črevách vyrábajú postbiotiká – butyrát, propionát a acetát. Podporuje rast prospešných baktérií v črevách, zlepšuje rovnováhu črevného mikrobiómu a pôsobí ako priamy zdroj energie a výživy pre bunky sliznice hrubého čreva. Je to prírodný spôsob, ako podporiť zdravie čriev, zlepšiť trávenie a získať energiu.

 

Kráľovské trio pre zdravé črevo

Najlepšie, čo môžete pre zdravé trávenie urobiť, je využiť efekt spoločného užívania probiotík (ORIN Probio+), prebiotík (Vláknina ORIN Fiber) a postbiotík (ORIN Mikrobiom Boost). Vo forme probiotík doplníte do čreva zdraviu prospešné baktérie, prebiotikami dodáte do čreva aj výživu, ktoré probiotiká potrebujú na to, aby sa v čreve množili a trvalo usídlili. Postbiotikami podporujete zdravie samotného čreva, konkrétne tej časti, ktorá zabraňuje prestupu zlých baktérií, vírusov a nežiadúcich látok do krvi. 

Kombinácia týchto troch produktov môže podporiť správne fungovanie čriev, pomáha predchádzať vzniku rôznych zápalov čriev, intolerancií, alergií, ktoré súvisia s nesprávnym fungovaním čreva ako najväčšieho imunitného orgánu nášho tela. Zároveň môže pomôcť zmierniť problémy spojené s trávením, ako je napríklad hnačka, zápcha, nafukovanie po jedle, ale aj prejavy potravinových intolerancií.

zdravé črevo

 Autor: Peter Vanka