Prečo by mali kolagén užívať aj muži?

Obsah článku:

Kolagén je často spájaný s krásou a starostlivosťou o pleť, čo vedie k mylnému presvedčeniu, že užívať by ho mali iba ženy. Pravdou však je, že kolagén je základnou bielkovinou každého ľudského tela, ktorá sa vekom začína z tela vytrácať, preto by užívanie kolagénových doplnkov u mužov malo byť povinnou jazdou, pokiaľ si chcú zachovať nie len zdravú pleť, no v prvom rade aj svaly a kosti.  

1. Ako funguje kolagén v ľudskom tele?

Kolagén je v podstate lepidlo, ktoré drží naše telo pohromade. Je to proteín, ktorý tvorí až 30% všetkých bielkovín v ľudskom tele. Udržuje pevnosť a štruktúru spojivových tkanív ako sú kosti, koža, chrupavky a krvné cievy. Ako starneme, telo produkuje menej kolagénu. Približne po 25. roku života začína množstvo kolagénu v tele klesať asi o 1% ročne. Množstvo kolagénu v tele ovplyvňuje nie len vek, ale aj ďalšie faktory ako sú slnečné žiarenie, fajčenie, stres, nedostatok spánku či nezdravý jedálniček.

2. Aké výhody môže mať kolagén pre mužov?

Či už ide o aktívneho mladého muža, ktorý chce podporiť regeneráciu svalov po cvičení, zlepšiť trávenie alebo o staršieho muža, ktorý začína mať problémy s pohyblivosťou kĺbov, kolagén je pre mužov vhodný v každom prípade. Nejde o výhody kolagénu, ktoré by boli špecifické len pre mužov, no určite ich ocenia práve tí páni, ktorí sa zaujímajú o svoje zdravie.

A) Podpora zdravia kĺbov a šliach
Muži, najmä tí, ktorí pravidelne cvičia alebo sa venujú fyzicky náročným aktivitám, sú vystavení väčšiemu opotrebovaniu kĺbov a šliach. Kolagén je základná zložka spojivových tkanív, ktorá podporuje ich pevnosť a pružnosť. Štúdie preukázali, že užívanie kolagénových doplnkov môže pomôcť zmierniť bolesti kĺbov a podporiť ich regeneráciu. Výskum publikovaný v Journal of Agricultural and Food Chemistry ukázal, že užívanie hydrolyzovaného kolagénu môže zlepšiť zdravie kĺbov a zmierniť symptómy osteoartritídy.

B)  Rýchlejšia regenerácia svalov po tréningu
Kolagén obsahuje vysoký podiel aminokyselín, ako sú glycín a prolín, ktoré sú kľúčové pre rast a regeneráciu svalov. Po intenzívnom tréningu potrebujú svaly dostatočný prísun stavebných látok na ich regeneráciu. Užívanie kolagénových doplnkov u mužov, ktorí aktívne športujú, môže zlepšiť syntézu svalových bielkovín a podporiť rýchlejšiu regeneráciu svalov.

C) Rýchlejší rast svalovej hmoty a redukcia tuku
Výsledky dvoch nemeckých štúdií ukazujú, že užívanie kolagénových doplnkov výživy môže mať pozitívny vplyv na rast svalovej hmoty a redukciu tuku u mužov. V prvej štúdií, ktorá skúmala mladých aktívnych mužov, ktorí cvičili odporový tréning v kombinácii s užívaním 15g kolagénového prášku denne, mali títo muži po 12 týždňoch väčší nárast svalovej hmoty ako tí, ktorí užívali placebo.

V druhej štúdii[1] na starších mužoch, ktorí trpeli stratou svalovej hmoty a sily v súvislosti s ich vekom, výskumníci zistili, že muži, ktorí užívali doplnky výživy s kolagénom po ukončení 12-týždňového tréningového programu, zvýšili svalovú hmotu a fyzickú silu viac ako tí, ktorí cvičili a užívali len placebo. Vďaka týmto zisteniam je kolagén výborný športový suplement k silovému tréningu.

D) Zlepšenie zdravia kostí
Kosti sú zložené nielen z minerálov, ako je vápnik, ale aj z kolagénu a elastínu, ktoré im poskytujú pružnosť a schopnosť odolávať nárazom. S vekom sa obsah kolagénu v kostiach znižuje, čo môže viesť k osteoporóze a zvýšenému riziku zlomenín. Výskum publikovaný v Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism naznačuje, že  užívanie kolagénových doplnkov môže podporiť optimálnu hustotu kostí u mužov a podporiť ich zdravie.

E) Zníženie vzniku srdcovo cievnych ochorení
Kolagén poskytuje štruktúru tepnám, ktoré udržujú prietok krvi do a zo srdca. Štúdia[2] ukázala, že užívanie kolagénových doplnkov môže znížiť stuhnutosť tepien a zvýšiť hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu v tele. Vďaka tomu môžu páni znížiť riziko vzniku srdcovo cievnych ochorení.

F)  Zdravá koža a prevencia starnutia
Aj keď muži neriešia kozmetické výhody kolagénu tak, ako ženy, zdravá a pružná pokožka je dôležitá pre každého. Kolagén podporuje hydratáciu pokožky, zlepšuje jej pevnosť a elasticitu, čo môže prispieť k mladistvému vzhľadu. Štúdie ukázali, že kolagénové doplnky môžu znížiť výskyt vrások a zlepšiť celkovú textúru pokožky.

G) Podpora zdravia vlasov a nechtov
Slabé a lámavé vlasy a nechty nie sú  len kozmetickým problémom, ktorý trápi ženy. Takmer polovica mužov po 50 roku života začína plešatieť. Môže to byť znakom nedostatku kolagénu. Kolagén poskytuje základné živiny pre rast a zdravie vlasov a nechtov. Užívanie kvalitného kolagénu môže zlepšiť ich pevnosť a lesk, čím prispieva k celkovému zdravšiemu vzhľadu.

3. Ako by sa mal kolagén užívať?

Existuje veľa teórií o najlepšom čase na užívanie kolagénu. Kolagén by sa mal užívať pravidelne každý deň, na čase nezáleží. Dôležitá je pravidelnosť užívania. Ak ho začneš užívať ráno, mal by si v užívaní ráno pokračovať. Dôsledné užívanie doplnkov výživy má na telo najlepší vplyv.

Je však tiež ale dôležité podporovať schopnosť tela vytvárať a udržiavať si vlastný kolagén kolagén konzumáciou stravy bohatej na živiny, ako sú potraviny s vysokým obsahom vitamínu C, ktorý hrá dôležitú úlohu pri produkcii vlastného kolagénu v tele. Ľudské telo nie je schopné si tento vitamín samo vytvoriť, preto je dôležité pravidelne ho dopĺňať v strave alebo si zvoliť kolagén s vitamínom C.

4. Zhrnutie

Kolagén nie je len pre ženy. Má široké spektrum zdravotných výhod pre každého, kto sa zaujíma o zdravý životný štýl a zdravé telo. Podporuje zdravé kĺby a svaly, pomáha pri rýchlejšej regenerácií po športe, zvyšuje športový výkon, podporuje rýchlejší rast svalovej hmoty, predchádza vzniku srdcovo cievnych chorôb, no taktiež má aj pozitívne účinky na zdravú a mladistvú pleť či správny rast vlasov a nechtov. Vďaka čomu je kolagén pre mužov vhodným doplnkom výživy, ktorý by mali zaradiť do svojej životosprávy.

Či už si aktívny športovec, ťažko manuálne pracuješ, máš sedavé zamestnanie, pri ktorom trpí chrbtica, preventívne sa staráš o svoje zdravie, chceš predchádzať starnutiu, pociťuješ bolesti kĺbov a svalov, výživový doplnok s kolagénom ti môže pomôcť zlepšiť kvalitu tvojho života. Kĺbová výživa od ORINU je vhodným doplnkom výživy pre všetkých mužov, pretože okrem kolagénu obsahuje aj ďalšie protizápalové zložky, vitamíny a minerály.

 

Štúdie v článku:
[1] Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men.
[2] Effect of pork collagen peptide supplementation on atherosclerosis in healthy older individuals