Máš problémy s dojčením? Odborníčka radí, na čo si dať pozor

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie je na svete dojčená ani nie polovica detí mladších ako 6 mesiacov, čo je bohužiaľ veľmi málo. Prečo je tomu tak? To sme zisťovali od odborníčky na dojčenie  Laury. Laura Cipárová je mladá sympatická mamička dvoch dcér, Mii a Melánie. Vo svojom voľnom čase sa venuje nádhernému poslaniu, laktačnému poradenstvu. Momentálne len online formou, nakoľko dievčatá ju ešte stále naplno zamestnávajú.

Lauri, ako dlho sa venuješ laktačnému poradenstvu?
Kurz som si začala robiť počas druhého tehotenstva, pretože okrem iného som chcela byť na dojčenie lepšie pripravená, chcela som získať viac potrebných informácií. Kurz trval približne pol roka, úspešne som ho absolvovala, no dodnes sa v tejto oblasti vzdelávam.

Aké sú podľa teba najväčšie výhody dojčenia?
Dojčenie je dôležité pre zdravie matky aj dieťaťa. A okrem toho spĺňa mnohé funkcie, ktoré nič iné nenahradí. Dokáže dieťa uspať, upokojiť, zvýšiť - znížiť teplotu, pomôcť pri chorobe, rozvíjať mozog, rozvíjať ústnu dutinu, rozvíjať vzťah matky a dieťaťa.

Spomenula si výhody aj pre zdravie matky, ako dojčenie podporuje jej zdravie?
Ľudia si často mylne myslia, že dojčenie škodí zdraviu žien, “vysáva“ z tela matky živiny a preto by ženy mali dojčiť čo najkratšie. Naopak. Čím dlhšie žena dojčí, tým väčší pozitívny efekt má dojčenie na jej zdravie. Dojčenie chráni dojčiace ženy pred rakovinou prsníka a môže chrániť pred rakovinou vaječníkov a diabetom 2. typu. Čím dlhšie trvá dojčenie, tým väčšiu ochranu pred rakovinou prsníka poskytuje. Dojčenie má pozitívny vplyv na hmotnosť žien, dojčiace ženy spravidla ľahšie a rýchlejšie schudnú. Dojčenie je dôležité nielen z hľadiska kardiovaskulárneho zdravia bábätka, ale aj matky.

Aké máš skúsenosti so ženami počas dojčenia? Aké problémy najčastejšie riešia?
Najčastejšie  je to zníženie tvorby mlieka, neprisávajúce bábätko, často nezodpovedané otázky ohľadom toho, čo môžu a nemôžu počas dojčenia jesť, robiť, užívať.

Aké sú podľa teba príčiny toho, že niektorým ženám sa mlieko nespustí?
Materské mlieko sa tvorí od cca 20. týždňa tehotenstva u každej ženy. Avšak problém s dojčením a tvorbou mlieka nastať môže. Deje sa to z mnohých dôvodov. Dôležitý aspekt bezproblémového začiatku dojčenia je hneď po pôrode kontakt matky a bábätka – koža na kožu. Vďaka tomuto kontaktu sa bábätko môže samo prisať na prsník. Pokiaľ môže byť matka v neustálom kontakte s bábätkom je to skvelý štart k úspešnému dojčeniu. Avšak hneď v pôrodnici sa žiaľ mamičky stretávajú s nepodporou dojčenia a zásahmi, ktoré dojčenie naopak negatívne ovplyvňujú, čo má vplyv aj na tvorbu materského mlieka.

Čo konkrétne myslíš nepodporou a zásahmi do dojčenia v pôrodnici?
Vplyv firiem vyrábajúcich umelú výživu či zastaraný systém zdravotníctva, sú faktory, ktoré bránia podpore dojčenia. Väčšina matiek má potenciál kŕmiť dieťatko výlučne materským mliekom približne prvých 6 mesiacov a potom v dojčení pokračovať do samoodstavenia. V skutočnosti sa väčšine matiek tvorí viac než dostatok mlieka. Ale zastarané metódy v nemocniciach, založené na kŕmení z fľaše, stále prevažujú v mnohých zdravotníckych zariadeniach. Výsledkom toho je, že pre mnoho matiek sa stáva dojčenie náročným až nemožným.

Dôležitá podmienka pre úspešné dojčenie je dobrý začiatok počas prvých dní. Dieťa by malo dostať príležitosť na dojčenie hneď po pôrode. To znamená, že si matka položí bábätko na svoj nahý hrudník. Aj výskumy potvrdzujú, že deti, ak sa im dá šanca, sa v prvej hodine až dvoch po pôrode dokážu samy priplaziť k prsníku, prisať sa a začať sa dojčiť. Tento proces môže chvíľu trvať, avšak matke a novorodencovi by sa mal tento spoločný čas, kedy sa spoznávajú, dopriať. Bohužiaľ mnohým mamičkám to nie je dovolené. Neexistujú však vedecké dôvody na ich separáciu.

Nemocnice, ktoré matky od detí po narodení separujú používajú zastarané postupy. Pre tvrdenia, že si tak matky po pôrode oddýchnu neexistuje žiadny dôkaz. Naopak sú lepšie oddýchnuté a menej stresované, keď majú novorodenca pri sebe.

Ďalšou vecou je, bábätkám by sa nemali dávať umelé náhrady prsníka. Môže nastať „zmätenie cumlíkom alebo fľašou.“ Dieťa dostane rýchly tok tekutiny a bude odmietať kŕmenie, ktoré mu ho neposkytne. Preto v prvých dňoch, ak dieťa dostane fľašku, z ktorej mlieko rýchlo tečie, začne dieťa uprednostňovať fľašku. Dôsledky používania fľašky môžu byť viditeľné hneď alebo až po čase.

Vzorky umelého mlieka zadarmo neberte ako darček. Jediným cieľom tohto „darčeku“ je, aby ste začali používať umelé mlieko. To, čo odporúčam ja je príprava na dojčenie už počas tehotenstva. Tak ako investujeme do detských vecičiek, tak by sme mali investovať do znalostí o pôrode a dojčení. Certifikovanú laktačnú poradkyňu (mamila) odporúčam kontaktovať pri prvom probléme, ktorý nastane. Nečakajte a obráťte sa na ňu hneď, pretože ťažšie sa riešia problémy s dojčením, ktoré pretrvávajú istý čas. Na mamile nájdete laktačných poradkýň a podľa okresu si viete vybrať tú svoju.

Niektoré mamičky sa počas dojčenia cítia unavené. Je to vhodná doba na odstavenie alebo je to možné riešiť inak?
Dojčenie je vzťah. Často sa u nás v spoločnosti dojčenie romantizuje. A často, keď príde prvá komplikácia, počúvame od okolia, že to je dôvod na odstavenie. Avšak ako som už spomínala, dojčenie je vzťah a je úplne v poriadku zažívať aj negatívne pocity. Je dôležité, aby mamička mala dostatok kvalitných informácii o dojčení, aby bolo práve to vedomie o dôležitosti dojčenia nad negatívnymi pocitmi.

Mne samej to vždy veľmi pomohlo, keď som chcela s dojčením seknúť. Vedela som, čo všetko dávam sebe aj dcérke, a čo všetko jej dojčením ešte dať môžem. Dojčenie je forma starostlivosti o dieťa a hoci matka, ktorá nedojčí, sa stará o dieťa iným spôsobom, ak matka odstaví, situácia sa nevyrieši. Stále bude mať dieťatko, ktoré je maličké, veľmi závislé na matke, stále bude život s ním náročný. Zdá sa, že spoločnosť nedovoľuje matkám, aby zdieľali a vyjadrovali celú škálu pocitov, ktoré pri dojčení zažívajú.

A čo zlozvyky mamičiek? Napríklad alkohol alebo fajčenie? Aký to má vplyv na materské mlieko?
Je logické, že ideálom je nepiť a nefajčiť. Cieľom laktačných poradkýň nie je schvaľovať to, či niekto fajčí alebo pije alkohol, ani týmto nikoho nenahovárame, aby alkohol pil či fajčil. Ale otázka takto nestojí. Ak ste si dali pohár piva či vína, z hľadiska dojčenia a dojčeného dieťaťa toto nie je dôvod, pre ktorý by ste nemohli bábätko nadojčiť. Z hľadiska toho, že potrebujete byť schopná postarať o dieťatko a zaistiť jeho bezpečnosť, je dôležité, aby ste k pitiu alkoholu pristupovali zodpovedne. Dojčenie nie je určené len pre ľudí s dokonalým životným štýlom. Je potrebné brať do úvahy aj realitu života a vidieť, že dojčiace ženy sú veľmi rôzne, nie všetky zvládnu roky abstinencie od alkoholu počas dojčenia. Navyše z hľadiska dojčenia nie je alkohol v ničom iný ako mnohé iné látky. Do materského mlieka sa ho z pohľadu dojčeného bábätka dostáva zanedbateľné množstvo.

Lauri, už to bude rok, čo užívaš náš kolagén pre tehotné a dojčiace ženy, MAMA Collagen. Aké benefity si doteraz postrehla?
Benefity sú určite zdravie. Kvalita vlasov, nechtov, celková energia a vitalita. Že nemám problémy s krížami a panvou ako predtým.

Čo hovoríš na zloženie produktu?
Páči sa mi, že kolagén obsahuje ďalšie výživné látky, ktoré potrebujeme v tomto období dvojnásobne, ako napríklad vitamín C alebo B komplex. Že je tam napríklad kyselina listová, ktorú mamička potrebuje od začiatku tehotenstva a má ju vo forme, ktorá sa výborne pije, pretože kolagén skvelo chutí.

Odporučila by si MAMA kolagén aj iným ženám v období tehotenstva alebo dojčenia?
Určite áno, pokiaľ chcú mať všetko v jednom nápoji, bez nepríjemného prehĺtania tabletiek, ktoré v tehotenstve môže byť naozaj nepríjemné. Že sa na to žena skutočne každý deň teší, o to pravidelnejšie užívanie a následný účinok je. V období dojčenia rozhodne tiež, pretože vtedy naše telo regeneruje a dáva sa dokopy aj dva roky od pôrodu. Takže čím chutnejší a bohatší produkt je, tým lepšie pre mamičku aj bábätko.

Chcela by si na záver niečo odkázať budúcim mamičkám alebo dojčiacim ženám?
Prajem každej maminke alebo budúcej maminke, aby sa starala v prvom rade o svoje pohodlie, o svoj pokoj, a obklopila sa všetkým príjemným, čo nám toto krásne, ale náročné obdobie uľahčí. Pre mňa to bol práve aj  kolagén pre tehotné a dojčiace ženy - MAMA collagen, ktorý pijem s radosťou, pretože je bez pachute rýb a kolagénu. Dlho som taký kolagén hľadala, a teraz keď som ho našla, s radosťou odporúčam ďalej.