Betakarotén – pomocník na opaľovanie alebo nebezpečenstvo?

Každá žena miluje krásne čokoládové opálenie. Niektoré z nás si k rýchlemu opáleniu dopomáhame buď soláriom, samoopaľovacími krémami alebo využijeme rýchly samoopaľovací nástrek. Nič sa však nevyrovná brondzovému opáleniu z letnej dovolenky. Ako však docieliť zdravé opálenie, ktoré vydrží čo najdlhšie a neskončiť spálená ako paradajka? Môže ti s tým pomôcť betakarotén. Aké sú výhodý jeho užívania pre pokožku, kedy začať s jeho užívaním, v akej strave sa nachádza a na čo si dať pri výbere doplnku výživy s betakaroténom pozor, to sa dozvieš v článku.

Čo je betakarotén?
Betakarotén je prírodný pigment, ktorý patrí do skupiny karotenoidov. Karotenoidy sú zodpovedné za červenú a oranžovú farbu rastlín. Betakarotén je silný antioxidant. To znamená, že ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi, ktoré prispievajú ku starnutiu pokožky či srdcovocievnym ochoreniam a poškodeniam pamäti.

Betakarotén je prekurzorom vitamínu A, to znamená, že sa v ľudskom tele premieňa na vitamín A – retinol, ktorý je v tele zodpovedný za množstvo funkcií. Okrem podpory opálenia je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému. Jeho antioxidačné schopnosti chránia srdce pred poškodením a môžu znižovať hladiny LDL - „zlého“ cholesterolu. Niektoré výskumy ukazujú, že užívanie betakaroténu môže mať pozitívny účinok na ochranu mozgu pred poškodením, zlepšiť pamäť u starších ľudí a znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby. [1]

Určite si sa stretla vo svojom živote s tvrdením, že by si mala jesť veľa mrkvy, aby si mala dobrý zrak. Užívanie betakaroténu totiž môže znížiť riziko makulárnej degenerácie, ktorá je hlavnou príčinou oslabenia a straty zraku o starších ľudí.

Betakarotén a opaľovanie
Viaceré klinické štúdie sa zamerali na skúmanie účinkov betakaroténu pri ochrane pokožky pred škodlivými účinkami UV žiarenia. Výskum publikovaný v časopise Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine poukazuje na to, že betakarotén môže znižovať riziko spálenia pokožky a podporovať jej ochranu pred UV žiarením. Tento účinok je spôsobený jeho antioxidačnými vlastnosťami, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály vytvorené UV žiarením.

Ďalšia štúdia uverejnená v American Journal of Clinical Nutrition naznačuje, že dlhodobý príjem betakaroténu môže zvyšovať prirodzenú ochranu pokožky pred slnečným žiarením. V tomto výskume sa zistilo, že jednotlivci, ktorí pravidelne konzumovali betakarotén počas obdobia 10 až 12 týždňov, mali významne nižšie riziko spálenia slnkom v porovnaní s tými, ktorí betakarotén neužívali.

Zdroje betakaroténu
Betakarotén sa prirodzene nachádza aj v strave. Nájdeš ho v ovocí a zelenine, ktoré je špecifické svojou oranžovou farbou. Ak by si však chcela jeho účinky zo stravy využiť naplno, musela by si denne jesť dostatok ovocia a zeleniny, ktoré ho obsahujú. Betakarotén zo surového ovocia a zeleniny je pre telo ťažšie vstrebateľný ako z potravín, ktoré prešli tepelnlou úpravou. Vstrebateľnosť betakaroténu sa zvyšuje pridaním tuku, preto ak sa rozhodneš ísť cestou stravy, nezabudni pridať kvalitný olej lisovaný za studena. Priemerný dospelý človek by mal denne prijať 6 až 15 mg betakaroténu. Potraviny s obsahom betakaroténu sú:

  • mrkva -  približne 8332 mcg/ 100 g
  • špenát – 6288 mcg / 100 g
  • sladké zemiaky 5219 mcg / 100 g
  • tekvica 4570 / 100 g
  • červená paprika 1525 mcg / 100 g
  • marhule 1094 mcg / 100 g

Betakarotén v doplnkoch výživy
Betakarotén však môžeš prijímať aj v podobe doplnkov výživy. Daj si však pozor na jeho pôvod. Synteticky vyrábaný betakarotén tvorí až 85% betakaroténu svetového trhu. Jeho užívanie so sebou nesie rôzne riziká, najmä pre fajčiarov. Fínska dvojito zaslepená štúdia na vzorke viac ako 49 tisíc fajčiarov, publikovaná v časopise New England Journal of Medicine[2], prekvapivo preukázala, že užívanie syntetického betakaroténu zvýšilo riziko rakoviny pľúc až o 18% a celkovú úmrtnosť až o 8% v porovnaní s testujúcimi, ktorí  syntetický betakarotén neužívali.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie môže syntetický betakarotén tiež zvyšovať riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Syntetický betakarotén je vyrábaný syntézou benzénu a metanolu.[3] Nie len že tieto látky nemajú žiadnu nutričnú hodnotu, benzén sa považuje za karcinogén. Benzén je prirodzenou zložkou ropy a základnou petrochemickou látkou. Pokiaľ nemá výživový doplnok uvedený zdroj betakaroténu, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o syntetický betakarotén.
 
Kolagén ORIN BRONZE collagen complex obsahuje až 10 mg prírodného betakaroténu, ktorý fermentuje pleseň čelade zygomycota - Blakeslea trispora.[4]  Okrem betakaroténu tiež obsahuje kyselinu pantoténovú, ktorá pokožku zvláčňuje a upokojuje a Nechtík lekársky, ktorý má protizápalové účinky. Zložky podporujúce letné opálenie dopĺňa až 5000 mg morského kolagénu, ktorý odoberáme od firmy vyrábajúcej kolagén už takmer 200 rokov. Doplnky výživy od ORINU sú zárukou kvality a prémiovosti.

Kedy začať s užívaním betakaroténu
S užívaním betakaroténu by si mala začať 10-12 týždňov pred želaným opálením.  Pokiaľ si zástankyňou opaľovania v soláriu a navštevuješ ho celoročne, betakarotén môžeš užívať aj dlhodobo. Viaceré výskumy ukazujú, že dlhodobé užívanie betakaroténu môže mať vďaka antioxidačným schopnostiam pozitívny vplyv ako prevencia proti rakovine či srdcovo-cievnych ochoreniam.

Záver
Betakarotén je silný antioxidant, ktorého užívanie pomáha chrániť bunky pred voľnými radikálmi, ochraňuje pokožku pred škodlivým UV žiarením, podporuje sfarbenie pokožky a pri dlhodobom užívaní môže podporovať činnosť mozgu a chrániť telo pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Užívanie betakaroténu môže znížiť riziko spálenia a podporiť opálenie. Betakarotén sa prirodzene nachádza v niektorých druhoch ovocia ako napríklad marhule, mango alebo melón či v zelenine napríklad v mrkve, sladkých zemiakoch alebo v tekvici. Betakarotén zo surovej stravy je pre telo menej vstrebateľný ako zo stravy, ktorá prešla tepelnou úpravou. Betakarotén v doplnkoch výživy je pomerne populárnou voľbou pre letné opálenie. Pri doplnkoch výživy s betakaroténom si však treba dať pozor na pôvod betakaroténu. Až 85% doplnkov výživy tvorí syntetický betakarotén, ktorého pôvod pochádza z ropy a iných karcinogénnych zdrojov. Na syntetický betakarotén by si mali dať pozor najmä fajčiari, pretože zvyšuje riziko vzniku rakoviny pľúc.

ORIN BRONZE collagen complex obsahuje okrem prírodného betakaroténu aj 5000 mg kolagénu v dennej dávke, Nechtík lekársky, ktorý pleť upokojuje a kyselinu pantoténovú, ktorá pleť zvlhčuje.

S betakaroténom by si mala začať aspoň 10 týždňov pred plánovaním opálením, aby si dosiahla čo najlepšie výsledky.



Zdroje použité v článku:
[1] https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/195058
[2] https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199404143301501
[3] https://www.prnewswire.com/news-releases/beta-carotene-market-recorded-2-64-y-o-y-growth-rate-in-2021shift-in-demand-from-synthetic-to-natural-beta-carotene-to-fuel-the-market-growthtechnavio-301570839.html
[4] https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/blakeslea-trispora