Ako posilniť imunitu u detí?

Chceš, aby bolo tvoje dieťa zdravé a odolné voči chorobám, no každý rok s nástupom do školy či škôlky skončí po pár týždňoch choré? Školy a škôlky sú ideálnym miestom, kde sa medzi deťmi rýchlo rozšíria vírusy a ani sa nenazdáme, začne sa chrípková sezóna a obdobie črevných viróz. V článku si prezradíme ako zvýšiť imunitu u detí a predísť tak chrípke, prechladnutiu či iným chorobám, ktoré sa každoročne vyskytujú u detí.  

🔈Audio verzia článku:

Obsah článku:

 

Prečo sú deti hneď po nástupe do školy choré?

Hlavným dôvodom vzniku a prenosu chorôb  v školskom prostredí je blízky kontakt medzi žiakmi. Vírusy sa prenášajú vzduchom a to najmä pri kýchaní či kašľaní. Chrípkový vírus je schopný sa kýchnutím preniesť na vzdialenosť až 1,5 metra. Žiaci sedia v laviciach blízko seba a trávia v tých istých triedach celé hodiny, čo umožňuje vírusu ľahko sa šíriť z jedného na druhého.

Ďalším faktorom je nedostatočná hygiena. Hlavne mladšie deti sa častokrát dotýkajú tváre, očí, nosa či obhrýzajú ceruzky, ktoré mal pred chvíľou v ruke ich kamarát. Pokiaľ sa predtým dotýkali kontaminovaných predmetov, vírus sa ľahko cez sliznice prenesie.

Chrípkový vírus je schopný prežiť:

👉 12 hodín na oblečení,

👉 8-12 hodín na papierových vreckovkách,

👉 48 hodín v nevyvetranej miestnosti,

👉 5 minút na rukách.

Pokiaľ sa dieťa dotkne povrchu, na ktorom je vírus prítomný, rýchlo si ho opäť prenesie na svoje ruky. Aby sme šíreniu vírusov medzi deťmi zabránili, je dôležité miestnosti dobre vetrať a umývať si ruky.

Viróza a črevná chrípka u detí sú tiež veľmi rozšírené ochorenia, ktoré si deti prinesú domov zo školy či škôlky. Aj tu hrá dôležitú úlohu dôkladná hygiena. Štúdia ukazuje, že pravidelné a dôkladné umývanie rúk môže znížiť výskyt črevných ochorení až o 30% a respiračných infekcií o 20%. Dôkladná hygiena sa týka aj stravovania v školských jedálňach. Štúdia, ktorú vykonala Svetová zdravotnícka organizácia odhalila, že až 30% všetkých prípadov črevnej chrípky u detí pochádza práve z kontaminovaných potravín v školských zariadeniach.

 

Chrípka alebo prechladnutie?

Príznaky chrípky a prechladnutia sú veľmi podobné. Existujú však určité rozdiely, vďaka ktorým ich dokážeš rozlíšiť. Rozdiely medzi chrípkou a prechladnutím sú:

👉 Rýchlosť nástupu – Chrípka u detí sa obvykle začína náhle, zatiaľ čo prechladnutie sa zvyčajne rozvíja postupne. Ako dlho trvá chrípka a prechladnutie? Prechladnutie trvá len pár dní, zatiaľ čo chrípka môže trvať až týždeň, pokojne aj dlhšie.

👉 Horúčka – Vysoká horúčka 38-40 stupňov býva bežným príznakom chrípky. Naopak pri prechladnutí nezvykne byť horúčka sprievodným príznakom.

👉 Únava – Chrípka u detí býva sprevádzaná extrémnou únavou. Deti sú slabé a nemajú chuť sa hrať. Prechladnutie sprevádza iba mierna únava.

⚠️ Rozsah príznakov: Chrípka pôsobí na celý organizmus a spôsobuje príznaky na celom tele, prechladnutie útočí len na horné dýchacie cesty.

Viróza u detí

Črevná chrípka u detí sa prejavuje niekoľkými charakteristickými príznakmi ako je hnačka, náhla a intenzívna nevoľnosť a vracanie, mierna horúčka, únava a slabosť. Sprievodnými príznakmi je tiež bolesť brucha u detí, ktorá ústi k nechutenstvu a strate chuti do jedla.

Črevná chrípka zvyčajne trvá 2-5 dní. Priebeh ochorenia je náhly.

👉 1.-2.  deň je sprevádzaný silným zvracaním a hnačkou.

👉 3.-4. deň príznaky postupne ustupujú, pretrváva silná únava a malátnosť.

👉 5.-7. deň príznaky postupne ustupujú a detský organizmus sa dostáva do normálu.

Pri črevnej chrípke u detí je dôležitá izolácia od kolektívu, pretože dieťa je infekčné počas celej dĺžky ochorenia, v niektorých prípadoch aj pár dní po odznení príznakov. Najvyššiu infekčnosť dieťa vykazuje počas prvej fázy ochorenia. Niektoré vírusy, ako je napríklad rotavírus, môžu byť vylučované stolicou aj dva týždne po odznení príznakov. Odporúča sa, aby dieťa zostalo izolované aspoň 48 hodín od poslednej hnačky a zvracania.

Pri črevnej viróze u detí je dôležitý dostatočný príjem tekutín, odpočinok a podávanie ľahko stráviteľných jedál ako sú banány, ryža, jablká či hrianky. Po prekonaní ochorenia je detský organizmus oslabený a je potrebné podporiť ho kvalitnými probiotikami pre deti vitamínmi.

Ako posilniť imunitu u detí?

Okrem vyváženej a kvalitnej stravy, bohatej na vitamíny a minerály, je potrebné dbať na správne hygienické návyky a preventívne chrániť imunitu dieťaťa. Dôležité sú:

 Pravidelná hygiena
Najdôležitejšia je pravidelná hygiena. Deti by si mali umývať ruky pred každým jedlom a po návšteve toalety. Rovnako dôležitá je hygiena rúk po fúkaní nosa či kýchaní.

 Zdravá strava
Základom silnej imunity je vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály. Ovocie, zelenina a celozrnné potraviny bohaté na vlákninu  sú prirodzeným zdrojom vitamínov. Výskum publikovaný v American Journal of Clinical Nutrition potvrdil, že deti s vyšším príjmom ovocia a zeleniny majú nižšiu náchylnosť na respiračné infekcie.

 Dostatok spánku
Štúdia publikovaná v časopise Sleep odhalila, že deti, ktoré spia menej ako 9 hodín denne, majú 3-krát vyššiu šancu ochorieť v porovnaní s tými, ktoré majú dostatok spánku. Kvalitný spánok nie je len o jeho dĺžke, ale aj o pravidelnosti.

Vitamíny pre deti

Proti detským chorobám je potrebné zakročiť v predstihu. Dostatočnou prevenciou dokážeš podporiť detskú imunitu a predísť tak chrípkam, virózam či iným ochoreniam. Hľadáš najlepšie vitamíny na imunitu pre deti?           

ORIN Imunko obsahuje dva druhy vlákniny – akáciovú a vlákninu zo Smrekovca západného. Až 80% detskej imunity sa začína práve v črevách. Preto ak chceš zvýšiť imunitu svojho dieťaťa, je potrebné začať práve pri črevách. Vláknina slúži ako potrava pre prospešné črevné baktérie. Viaceré štúdie potvrdzujú, že deti, ktoré konzumujú dostatok vlákniny, majú vyšší podiel prospešných črevných baktérií a nižší výskyt respiračných ochorení. Pravidelná konzumácia vlákniny tiež pomáha detským črevám pri problémoch s hnačkami, zápchami či alergiami.

Okrem dvoch druhov vláknin tento detský multivitamín obsahuje aj oligosacharidy materského mlieka, ktoré sú dôležité nie len na posilnenie imunity, podporujú tiež vývoj mozgu a kognitívnych funkcií, znižujú rozvoj alergických ochorení a zmierňujú zápalové procesy v tele.

Betaglukán pre deti je tiež veľmi dôležitou prevenciou proti chorobám. Dokáže aktivovať imunitné bunky a brániť telo pred infekciami a vírusmi.

ORIN Imunko je komplexný detský multivitamín, ktorý tiež obsahuje ďalšie minerály a vitamíny pre deti. Vyživuje kosti a zuby, zmierňuje potravinové alergie, zlepšuje trávenie a podporuje chuť do jedla. Je vhodný pre deti od 3 rokov, ktoré bývajú často choré, majú problém so sústredením, trápia ich intolerancie či problémy s vyprázdňovaním.

 

Probiotiká pre deti

Užívanie probiotík je tiež veľmi dôležité pre posilnenie imunity detí ako aj obnovu črevnej mikroflóry po chorobe. Štúdia publikovaná v časopise Pediatrics ukázala, že deti užívajúce probiotiká mali o 19% nižšie riziko respiračných infekcií a o 16% nižšie riziko črevných viróz v porovnaní s deťmi, ktoré probiotiká neužívali. Iná štúdia ukázala, že probiotiká skracujú trvanie akútnej hnačky v priemere o jeden deň. Užívanie probiotík po antibiotickej liečbe tiež obnovuje črevnú mikroflóru a znižuje riziko vzniku hnačky spôsobenej užívaním antibiotík.

ORIN Probio sú probiotiká pre deti od 3 rokov. Obsahujú 10 probiotických kmeňov a 20 miliárd živých baktérií. Toto zloženie pomáha pri problémoch s trávením, redukuje vznik a vývoj alergií, pomáha pri zápche a hnačke a je vhodné aj na dlhodobé užívanie.

 

Záver

Posilnenenie detskej imunity je komplexný proces, ktorý sa začína prevenciou. Dieťa by malo mať dobré hygienické návyky a pravidelne si umývať ruky, aby predišlo prenosu vírusov a infekcií.

Vyvážená strava bohatá na ovocie, zeleninu a vlákninu je kľúčová pre posilnenie imunity u detí. V neposlednom rade netreba zabudnúť na kvalitný spánok, ktorý tiež súvisí so silnou imunitou.

Vitamíny pre deti ako je ORIN Imunko a probiotiká ORIN Probio, ktoré sú vhodné pre deti od 3 rokov sú kombináciou vlákniny, prebiotických kultúr, betaglukánu, oligosacharidov materského mlieka, vitamínov a minerálov. Klinické štúdie ukazujú, že užívanie týchto zložiek má pozitívny vplyv na posilnenie imunity u detí, lepšie trávenie, podporu kognitívnych funkcií ako aj zmiernenie intolerancií na jedlo či alergických reakcií.